ARKADAŞLARIMA SİZ DE KATILIN

13 Aralık 2012 Perşembe

Yılbaşında Çam Ağacı Süsleme Geleneği Nereden Geliyor?




Yeni yıla bir yılbaşı ağacıyla girmek istiyorsanız beğeninize ve bütçenize en uygununu alıp muhteşem bir yılbaşı ağacına sahip olabilirsiniz.

Yeni yıl yaklaşırken hazırlıklar da gittikçe hızlanıyor. Yeni yıla girişimizin en büyük işareti etrafta birer birer yerlerini almaya başlayan yılbaşı ağaçları ve evinizi en güzel hale getirecek olan süsler… Tabii yılbaşı ağacı almaya karar verince de nasıl bir ağaç seçeceğinizi ve süsleyeceğinizi bunları belirlemeniz gerekiyor. Seçenekler çok. Her ne kadar en çok tercih edileni çam olsa da köknar, ladin, sedir gibi alternatifleriniz de var. Süsleyerek hazırlayacağınız yılbaşı ağaçlarının fiyatları, boyutları ve gerçek ya da plastik olmasına göre değişiyor. Hem beğeniniz hem de bütçenizi göz önünde bulundurarak kendinize en uygun olanını seçebilirsiniz.

Ağacı süslerken yaratıcılığınızı gösterin…


Evinize uygun bir ağaç aldıktan sonra sıra yılbaşına uygun bir şekilde süslemeye geliyor. Bu noktada yaratıcılığınızı kullanarak harika sonuçlar elde edebilirsiniz.
Ağacın donatılması için alınan kozalak, çan, zil, renkli ampuller, kar, altın renkli melekler, yıldızlar süsler, boncuklu şeritler, 4’lü ya da 6′lı top süsler, 9’lu kozalaklar, ikiz kurdeleli çanlar, kar spreyi, küçük Noel baba bibloları, renkli ampullerle olağanüstü bir yılbaşı ağacına sahip olabilirsiniz.
Evinizi yeni yıl için ucuza süslemek istermisiniz? Eğer bahçeniz varsa bahçenizde yoksa da geniş bir saksı içinde kendi ağacınızı yetiştirme zevkini yaşayabilirsiniz. Bu şekilde büyük paralara harcamadan da kendi ağacınıza sahip olabilirsiniz. Konunun uzmanları ise, dış ortam bitkisi olan yılbaşı ağaçlarının 2-3 hafta kapalı alanlarda bulundurulabileceğini ancak bu süre sonunda ekilmesi gerektiğini belirtiyor.







Yılbaşında Çam Ağacı Süsleme Âdeti Nereden Geliyor?

Yılbaşı günlerinde, evin bir köşesinde, minik bir çam ağacı bulundurmak ve onu süslemek âdetinin kökeninin Almanya olduğu ileri sürülür. Almanların cennet ağacı adını verdikleri ve Âdem ile Havva’nın gizemli hikâyesine dayanarak üzerini elmalarla donattıkları ağaç köknardı. 15. yüzyıldan sonra bu ağaçlara sadece meyve değil ekmek, bisküvi gibi yiyecekler de asılmaya başlanmış, Protestanlığın yayılması ile birlikte bunlara yanan mumlar da eklenmiştir. Adet Avrupa’ya yayılırken aynı zamanda göçmenler tarafından Amerika’ya da taşınmıştır. Aslında ağaçların ruhani törenlerde önemli bir sembol olarak yer alması âdeti çok eskilere, Hıristiyanlık öncesi zamanlara, hatta putlara ve doğaya tapınıldığı zamanlardaki Mısır ve Çin uygarlıklarına kadar uzanır. O devirlerde doğanın yeşilliği ve ağaçlar sonsuz hayatın sembolleriydiler. Benzer şekilde Kuzey Avrupa ülkelerinde de yine Hıristiyanlıktan çok daha önceki zamanlarda ağaçlar ruhani bakımdan kutsal kabul ediliyorlardı.
Kuzey Avrupa’da kış aylarında sadece bir kaç saat süren gündüzler 21 Aralıktan itibaren uzamaya başlarlar. Uzun karanlık günlerin bittiğinin, gittikçe daha aydınlık günlerin geleceğinin müjdesi olan Aralık ayının bu günleri de törenlerle karşılanırdı. Bu adet Avrupa’da güneye indikçe değişerek yayıldı. Romalılar zamanında takvimin başlangıcının, dünyanın yaratıldığı ay olduğuna inanılan ve tabiatın canlanmasının müjdecisi olan Mart ayından Ocak ayına kaydırılması ile kutlanacak tarihler konusunda kafalar iyice karıştı. Zamanla Kuzey Avrupa ülkelerinin karanlığın bitişi ayin ve kutlamaları, Hıristiyan dünyasınca Hz. İsa’nın doğum günü kabul edilerek ki bu kesin değildir. Bu arada ağaçlar, özellikle çam ağaçları bu kutlamanın simgesi olmaya devam ettiler. Her ne kadar yılbaşı günlerinde bir çam ağacının süslenmesi tüm dünyada adet olduysa da bu günün dini bakımdan bir özelliği yoktur.
Uygarlık ve teknolojinin ilerlemesi ile çam ağacı üzerindeki mumların yerlerini yanıp sönen minik renkli ampuller, elma, ekmek ve bisküvinin yerini rengârenk süsler aldı. Günümüz insanı ağaçlara tapmamasına rağmen onların kıymetini daha iyi biliyor. Bir kaç günlük eğlence için çam ağaçlarını kesmeyip, plastik taklitlerini de kullananlar var.

1 yorum:

  1. nihayet mantıklı bir açıklama:) Eskiden Türkler ağaç süslermiş, avrupalılar alırmış masallarından sonra iyi geldi.
    Ben uygulamıyorum çünkü algısının artık christmas olmasından ama soğuk ve karanlık bu günlerdeki bu ışıltılar güzel oluyor. Ama AVM dekiler pek baygınlık verdi:((

    YanıtlaSil

Yapacağınız yorumlar benim için çok değerlidir.Bloğuma
izleyici olmadan gitmeyin lütfen. Desteklerinizi bekliyorum,mutlaka sizi ziyaret edeceğim.Şimdiden teşekkürler...