Sebze ve Meyvelerin Antioksidan Kapasitesi
Amerika`da Boston Massachusetts`deki Tufts Üniversitesi Yaşlanmaya Karşı Beslenme
Araştırma Merkezi`ndeki araştırmacılar, sebze ve meyvelerin antioksidan kapasitelerini
ölçüp ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity-Serbest Radikalleri Emme Yeteneği)
Tablosu adını verdikleri bir tablo hazırladılar.
Bu tabloda, serbest radikalleri emme yeteneğine sahip olan ve vücudu yaşlanmaya,
kansere, diğer hastalıklara karşı koruma kapasitesi en yüksek olan sebze ve meyveler
Tufts Üniversitesi araştırmacıları `Her insan günde en az 3000 ORAC birimi vitamin
ve mineral almalıdır. 5000 ORAC birimi ise maksimum koruma sağlar` diyor. ORAC Tablosu
Yapılan araştırmalara göre sebze ve meyvelerin 100 gramındaki ORAC değerleri şöyle:
Kuru erik 5.770 Kuru üzüm 2.830 Siyah böğürtlen 2.036 Kıvırcık salata 1.770 Çilek 1.540 Erik 949 Brokoli 890 Avokado 782 Portakal 750 Kırmızı biber 710 Kiraz 670 Kivi 602 Soğan 450 Taze üzüm 446 Mısır 400 Patlıcan 390 Muz 221 Elma 218 Taze fasulye 201 Domates 189 Kayısı 164 Şeftali 158 Armut 134 Karpuz 104 Kereviz 61 Salatalık 54
|
Antioksidanlar vücudu zehirlerden arındırıyor Aldığmız besin maddeleri, hücrelerimizde oksijenle birlikte yakılarak enerjiye dönüşür.
Ancak bu yanma işlemi sırasında ortaya `oksidan` adı verilen moleküller ortaya çıkar.
Oksidanlar; kanser, damarlarda yapı bozuklukları ve erken yaşlanmaya sebep olur.
Bu oksidanlarla savaşıp onları etkisiz hale getiren ve vücuttan atılmasını sağlayan
kimyasal maddelere 'antioksidan` adı veriliyor. * * *
|
Siz de kendinize bir iyilik yapın ve ''Antioksidan'' alın.
Ama unutmayın; HERŞEYİN FAZLASI ZARARDIR.
|
yüreğinize kaleminize sağlık. bu güzel bilgileri bizimle paylaştığınız için. hepsini dikkatle okuyorum.bilmediğimiz yada yanlış bildiğimiz okadar çok şey var ki. neyin,ne zaman önümüze çıkacağı belli değil. bu bilgilere herzaman ihtiyacımız var. teşekkür ederim bu güzel paylaşım için.
YanıtlaSil